Rajat ylittävä lääkemääräys Medireseptissä

Lääkärit voivat kirjoittaa potilailleen reseptejä, jotka ovat noudettavissa myös ulkomailla. Kanta-palvelujen Sähköinen resepti Euroopassa eli Rajat ylittävä sähköinen lääkemääräys -palvelu on ensimmäinen valtioiden rajat ylittävä terveydenhuollon palvelu Euroopassa.

Sähköinen resepti Virossa

Suomessa määrätty sähköinen resepti käy sellaisenaan Viron apteekeissa. Palvelu on laajenemassa myös muihin Euroopan maihin lähivuosina. Sähköinen lääkemääräys kirjoitetaan tavalliseen tapaan riippumatta siitä, aikooko potilas noutaa lääkkeen Suomesta vai ulkomailta. Palveluun kuuluviin maihin matkustettaessa ei siis tarvitse erikseen pyytää ulkomailla kelpaavaa reseptiä. Potilaan tulee antaa suostumuksensa reseptitietojen ulkomaille luovuttamiseen Omakannassa. Suostumus sisältää myös informaation Rajat ylittävästä sähköisestä reseptistä. Lääkeostot tallentuvat Reseptikeskukseen ja kerryttävät vuosiomavastuuta. Potilaan on kuitenkin haettava Kela-korvaus erikseen.

Paperinen lääkemääräys muissa EU-maissa

Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten on paperille tulostettava resepti, jota käytetään silloin kun kohdemaa ei hyväksy suomalaista sähköistä reseptiä. Lääkemääräyksellä ei voi ostaa lääkettä Suomessa eivätkä lääkeostot kirjaudu Reseptikeskukseen. Koska lääkemääräys on paperimuodossa, se on laadittava ennen potilaan matkalle lähtöä.

Ulkomaan matkaa varten annettava jäljennös puolestaan tarkoittaa Suomesta ostetun lääkkeen ulkomaille viemiseksi annettavaa todistusta, jonka potilas voi ottaa matkalle mukaan.

Huomaathan, että ulkomaisesta apteekista ei voi hakea kaikkia lääkkeitä, kuten huumaavia tai PKV-lääkkeitä. Lue rajoituksista tarkemmin Kanta-sivuilta.

Medireseptissä voi nyt kirjoittaa lääkemääräyksen ulkomailla ostoa varten. Lääkkeen määrääminen on helppoa, sillä se vaatii käyttäjältä vain yhden klikkauksen reseptiä kirjoitettaessa. Lisäksi sähköisen reseptin kirjoittaminen toimii nykyiseen tapaan ja se kelpaa palveluun kuuluvissa maissa sellaisenaan. Katso lisää Medireseptistä.