Miten lääkärit kirjoittavat reseptejä sitten, kun eReseptistä tulee pakollinen?

Paperireseptien kirjoittaminen päättyy vuoden 2016 lopussa, kun eResepti (tai sähköinen resepti) muuttuu pakolliseksi. Laki koskettaa käytännössä jokaista suomalaista lääkäriä ja hammaslääkäriä, sillä melkein kaikki heistä kirjoittavat silloin tällöin reseptejä sukulaisilleen tai ystävilleen ammattioikeutensa perusteella.

Tilanne on sukulaisreseptejä kirjoittavalle lääkärille haastava. Tarjolla olevat eResepti-ohjelmat ovat turhan hintavia ja järeitä järjestelmiä yksityiskäyttöön hankittaviksi. Puhelinreseptikään ei ole ratkaisu ongelmaan, sen tietävät kaikki apteekin puhelinjonoissa roikkuneet. Ruuhkia näemme varmasti etenkin vuoden 2017 alussa. Puhelinresepti täytyy myös määrätä tiettyyn apteekkiin. eReseptin vaivattomuuden makuun päässeet ihmiset ovat tottuneet hakemaan lääkkeensä mistä tahansa apteekista.

Kelalta odotetaan Kelain-verkkopalvelua, joka mahdollistaa eReseptien kirjoittamisen internetin välityksellä.

Palvelu kehitetään valtion rahoituksella ja sen pitäisi olla valmis 1.1.2017 mennessä. Kelain on tarkoitettu ensivaiheessa niille lääkäreille ja hammaslääkäreille, joilla ei ole käytettävissään potilastietojärjestelmää tai reseptisovellusta, kuten eläkkeellä oleville lääkäreille ja itsenäisille ammatinharjoittajille. Täysin ilmaista ei palvelun käytöstä tule. Kelaimen käyttöön tarvitaan voimassa oleva terveydenhuollon ammattikortti, tietokoneelle asennettu kortinlukijaohjelmisto ja kortinlukija sekä yhteensopiva selain.

Mediresepti soveltuu eResepti-ratkaisuksi sekä terveydenhuollon organisaatioille että sukulaisreseptejä kirjoittaville lääkäreille. Sen avulla eReseptejä voi kirjoittaa tietoturvallisesti tavallisella internet-selaimella missä ja milloin vain – minkä tahansa potilastietojärjestelmän rinnalla tai ilman tietojärjestelmää. Vaatimukset käytölle ovat kutakuinkin samat kuin Kelaimella. Lue lisää Medireseptin vaatimuksista tästä.

Medireseptin selvä etu on se, että palvelu on jo valmis ja tuotannossa testattu. Yksityinen lääkäri voi ottaa sen käyttöönsä vaikka saman tien. Lisäksi käyttäjät saavat tarvittaessa tukea ongelmatilanteissaan. Käyttäjiltään Mediresepti on saanut kiitosta käytön helppoudesta. Itsenäisiä ammatinharjoittajia kiinnostanee myös, että Medireseptin rinnalle on tulossa vuoden 2016 aikana Siro kevytjärjestelmä, jolla hoituvat kertomuskirjaukset Potilastiedon Arkistoon.

Sukulaisten auttaminen jatkukoon siis digiaikanakin – toivottavasti ei kuitenkaan vaivaksi asti!

 

KIRJOITTAJA
Sari Bister-Myyryläinen